Hernieuwde belangstelling
Er is een groeiende belangstelling voor paddenstoelen in Nederland. Veel mensen herontdekken de culinaire waarde van veel paddenstoelen en we zien dan ook een toenemend aantal cultivars in de winkel liggen: Shi-take is al een 'gewoon' keukeningrediŽnt geworden en Cantharellen liggen op de markt. Meer recent is er zelfs een uitgebreide Rode Lijst samengesteld zodat we de wilde paddenstoelen beter kunnen beschermen.


Paddenstoelen in cijfers
In Nederland komen ruim 5000 paddenstoelen voor, overwegend macrofungi symbol Schimmels die vruchtlichamen groter dan 1 mm voortbrengen. Dit aantal is nogal aanvechtbaar en aan dynamiek onderhevig; jaarlijks worden er nog vele nieuwe soorten gevonden. Bovendien zorgt de discussie tussen verschillende mycologen voor verschillende soortopvattingen; wat bij de een één soort is, wordt door de ander opgesplitst in twee, drie, vier of meer aparte soorten.


Paddenstoelen op deze site
In de database van de Nederlandse Mycologische Vereniging zijn ruim 5500 soorten opgenomen, inclusief variŽteiten en vormen. Deze lijst wordt steeds aangevuld met nieuwe gegevens, o.a. uit Coolia, het kwartaalblad van de NMV.
Per 2014 zijn er op de website 4871 soorten opgenomen. Er worden daarnaast nog 680 ondersoorten onderscheiden. symbol Namelijk 516 variŽteiten (var. = varietas) en 164 vormen (f. = forma).

De foto-pagina's
Van ongeveer 600 soorten is er een speciale foto-pagina met daarop de basisgegevens van de soort. Hierin staat ook een link naar de familiepagina. Op de familiepagina staat een overzicht van verwante soorten en geslachten, met links naar de andere paddenstoelen die met een foto-pagina zijn opgenomen.

Alle Nederlandse soorten zijn de vinden in een tabel: Soortenlijst.
Alle variëteiten en vormen heb ik ondergebracht in een aparte lijst: Soortenlijst extra


Uitleg van de knopjes:
Navigatieknopje
Uitleg muisoproepbaar